Mylly-Mäkelän ympäristö
1 MYLLYJÄRVI
Mylly-Mäkelän caravan-alue sijaitsee Myllyjärven rannalla. Vesi ympäröi aluetta kahdelta suunnalta.
Järvi on puhdasvetinen ja osittain hyvinkin erämainen.
Sammallahdella ja Pajulahdella näkee joutsenia ja kuikkia. Taivalla saattaa kaarrella Sääksipariskuntakin.
Mylly-Mäkelän pohjoispuolella on pitkä Haukiniemi. Niemeltä löytyy matala lahti jossa on hieno hiekkapohja. Hyvä uintipaikka lapsille. Rannalla on nuotiopaikka. Rannalle pääsee veneellä tai hyväkuntoista metsätietä, joka lähtee Mylly-Mäkelän puomilta. Museovirasto on löytänyt Haukiniemeltä ja viereisen Hussanlahden rannalta kivikautisia asuinpaikkoja.
Myllyjärveä länteen soudellessa tullaan pienelle Välijoelle ja edelleen Sumperinjoelle joka johtaa lopulta Vesijaon isolle selälle.
Vesijaolla vesi jakautuu nimensä mukaisesti. Länteen päin vedet päätyvät Vanaja-veteen ja lopulta Porin kautta mereen. Itään vedet virtaavat Mylly-Mäkelän ohi usean joen kautta Päijänteeseen ja sieltä lopulta Suomenlahdelle.
2 KAUKILAN KOSKI
(Topografikartoissa Kaukilankoski ja Kaukelan kylä)
Mylly-Mäkelän pirtille kuuluu kohinaa. Vieressä virtaa Kaukilankoski, jonka varrella toimi 1900-luvun alussa voima-asema. Täältä toimitettiin sähköä Padasjoen kirkolle. Kaukelassa on ollut myös saha ( perustettu1941).
3 ISOVUOREN MAASTOT
Mylly-Mäkelän eteläpuolelta löytyy korkeita rinteitä, jos ei nyt aivan vuoria. Ylhäältä on kaunis näkymä Myllyjärvelle. Alkumatkasta on metsätietä mutta mäen laelle ei ole polkua.
Jos marjareissulle lähtee, kannattaa poiketa korkeammalla…
…ja marjareisullehan kanattaa lähteä.
4 ”HIRSIKYLÄ”
Kun pirtiltä kävellään tai pyöräillään 2,5 km etelään, tullaan Romon risteykseen. Risteyksen lähellä on hauskoja hirsirakennelmia. Paikka on yksityinen eikä virallisesti näyttelyalue mutta kannattaa pistäytyä katsomassa. Matkan varrella on lähde.
Nähtävyyksiä lähiseudulla
5 PALSAN MYLLY
Hiekkatietä eteenpäin ajaessa tullaan Vesijaon kylään, jossa on säilynyt isonjaon jälkeinen kylämaisema. Talot ovat levittäytyneet pitkäksi nauhaksi maantien ja peltolaakson reunaan.
Palsan myllymuseo on rakennettu 1800-luvulla Vesijaolta länteen virtaavan Palsanojan varrelle. Myllyn viereen nousi vesivoimalla toimiva saha 1920-luvulla.
Myllymuseo on yksityinen ja siellä on kesäisin kahvila ja taidenäyttelyitä. Matkaa Mylly-Mäkelästä Palsalle kertyy 13 kilometriä. Vesijaonraitti 562, 17630 Vesijako.
6 ARRAKOSKI
Pieni historiallinen teollisuuskylä Arrakoski löytyy päätien varrelta juuri ennen Mylly-Mäkelän suuntaan kääntyvää risteystä. Matkaa kylälle on reilut 5 kilometriä. Asfaltoitu taival taittuu mukavasti polkupyörälläkin.
Kylän läpi virtaavat Myllyjärvenkin vedet kohti Päijännettä. Varrella virran on ollut runsaasti teollisuutta, mm. saha (1798) Vierun hamppu- ja pellavaöljytehdas (1848), rautatehdas (1853), osuusmeijeri (1905),
puunjalostustehdas (1908), uusi vehnämylly (1935), saha sekä kehräämö (1949). 1900-luvun alussa Arrakoskella toimi voima-asema.
Vanha osuusmeijerin rakennus löytyy yläjuoksulla osoitteesta Tevännintie 17. Rakennuksessa toimii taidegalleria jossa on vuosittain vaihtuvia näyttelyitä.
Pihapiirissä on pieni terasskahvila. Galleria Ars Arrakoski on avoinna kesäaikaan ja aukeaa yleensä Juhannusviikonloppuna.
Arrakosken kylällä ei ole enää kauppaa. Vanhalla kaupalla toimii kahvila Pannu, joka on avoinna iltaisin.
Kyläkirppis on avoinna kesäkuukausina lauantaisin vanhalla raittiusseuran talolla, seuraa opasteita.
Elokuun ensimmäisenä lauantaina kylän raitilla järjestetään Elomarkkinat.
7 PADASJOKI
Padasjoen risteykseen on Mylly-Mäkelästä matkaa 11 kilometriä. Risteyksen lähellä on SEO kahviloineen.
Padasjoen risteyksessä on ABC jossa pieni ruokakauppa. Pienen matkaa keskustaan päin löytyy monipuolisemmat ruokakaupat.
K-Market sekä S-Market jossa on myös ALKO ja R-kioski.
Pihalla on usein toritoimintaa viikonloppuisin.
Keskustasta löytyy SIWA.
Padasjoen Keskuskadulla on vilskettä heinäkuun ensimmäisenä lauantaina kun Padasjoella järjestetään sahtimarkkinat. Illalla Laivarannasta on musiikkia ja muutakin säpinää.
Keskuskadulla on pieni kesätori ja kirppis.
Lisää vanhaa tavaraa löytyy Taulun teollisuusalueelta osoitteesta Sähkötie 5. Padasjoen 4H -yhdistys pitää hallissa kierrätyskeskusta.
20 VANHAA TAVARAA JA ANTIIKKIA
Melko lähellä Mylly-Mäkelää, edellisessä risteyksessä toimi lankatehdas. Laitoksen ylimmässä kerroksessa on hehtaarin kooinen halli täynnä kaikenlasta vanhaa tavaraa, huonekaluja, astioita, antiikkiesineitä ja muuta, mm. palokuntakasto. Halli on avoinna viikonloppuisin.
8 GALLERIA PIKANTTI
Padasjoen taideyhdistys ry:n ylläpitämä taidegalleria löytyy Padasjoen keskustasta. Pikantissa vaihtuvat näyttelyt kuukausittain ja sinne on yleisöllä vapaa pääsy.
Gallerian yhteydessä on kahvila ja käsityömyymälä. Keskustie 16, Padasjoki. padasjoentaideyhdistys.blogspot.fi/
9 MAKASIINIMUSEO
Padasjoki-seura ylläpitää kotiseutumuseota Padasjoen kirkonkylässä, hienon Kuusikujan varrella.
Museo on avoinna tilauksesta ja seuran omien tapahtumien yhteydessä. Se sijaitsee Saksalan kartanon maalla ja rakennettiin alunperin pitäjänmakasiiniksi eli lainajyvästöksi vuonna 1850. Kuusikuja, Padasjoki. padasjokiseura.blogspot.fi/
10 KIRKKO
Vanha 1624 rakennettupuukirkko paloi vuonna 1924. Uuden W. G. Palmqvistin suunnitteleman kirkko valmistui vuonna 1928. Urut valmisti Kangasalan Urkutehdas 1947.
11 LAIVARANTA
Padasjoen suosituin käyntikohde on varmasti laivaranta.
Vierasvenesataman ravintolasta Kiuasniemi Marinasta löytyy monenlaista purtavaa ja janojuomaa. Terassilta on mukava seurailla veneliikennettä. Rannassa järjestetään kesän mittaan erilaisia musiikki- ym. tapahtumia.
Marinan vieressä on kesätori ja kunnan-matkailuinfo. Infosta voi vuokrata polkupyöriä ja soutuveneitä.
Laivarannasta pääsee taas laivaristeilylle
M/S Jenni-Maria III aloittaa liikennöinnin Padasjoelta Kelventeen saaren kansallispuistoon. Reitti ajetaan kolme kertaa viikossa heinäkuun 5. päivästä elokuun ensimmäiselle viikolle kolme kertaa viikossa. Tiistain, keskiviikon ja torstain Kelventeen reitin lisäksi tehdään tilausristeilyjä. Viikonloppuisin ajetaan kotisataman Sysmän ja Kuhmoisten välillä.
Vielä viime kesänä risteilleen M/S Elbattaren kippari jäi eläkkeelle eikä uutta löytynyt.
Pienempi ryhmä voi vuokrata taksiveneen kuljettajalla omaan käyttöönsä Kiuasmarinasta.
Jos iskee himo lähteä Päijänteelle saunomaan, voi samaisen marinan kassalta kysyä vuokralle saunalauttaa.
12 TUOMASTORNIT
Kullasvuoren ulkoilualue sijaitsee pari kilometriä Padasjoen kirkolta pohjoiseen. Kullasvuoren laella on komea kaksoistorni, jonne kävellään pysäköintialueelta pururataa reilu kilometri.
Korkeampi maisematorni kohoa puidenlatvojen yläpuolelle ja sieltä aukeaa komea näkymä Päijänteen saaristoon ja ympäröiviin metsiin.
13 FRISBEEGOLF
Tuomastorneja ympäröivässä Kullasvuoren metsässä risteilee korkeatasoinen frisbeegolfrata. Padasjoki DiscGolfParkin rata on täysimittainen 18-väyläinen. Kiekkoja voi vuokrata Kiuasmarinan matkailuinfosta.
14 KELLOSALMI
5 km Padasjoen kirkolta pohjoiseen. Salmen rannalla Siltapuistossa on Kahvila-ravintola Kelossin suuri terassi. Pizzat ovat herkullisia! Varaudu viikonloppuina jonottamaan.
15 ENNI IDIN MÖKKI JA TAIDEKAHVILA
Mökki on avoinna sunnuntaisin kesäkuun alkupuolelta elokuun alkupuolelle klo 12-15.
Enni on maalannut mökkinsä kaikki seinä- ja lattiapinnat sekä huonekalut naivistisilla kuvilla, tehdessään surutyötä miehensä kuoleman jälkeen.
Katon hän jätti maalaamatta jotta yhteys taivaaseen säilyisi.
Enni Id on osallistunut naivistien taidenäyttelyihin Suomessa mm. Tanskassa.
Mökin piharakennuksessa toimii kesäkahvila.
16 SEPÄNMÄKI
Sepänmäki eli kyläsepän museoalue löytyy 7 kilometrin päästä Mylly-Mäkelästä Langantieltä, kun lähdetään ajamaan kohti Torittua tietä no 3254.
Museoalueen vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta.
Kunta on ostanut tilan ja luovuttanut Toritun kylätoimikunnan hallintaan ja hoitoon.
Kyläläiset ovat talkootyönä kunnostaneet rakennukset, kattaneet ja muutoinkin pitäneet rakennuksia kunnossa.
Tila on Museoviraston suojeluksessa.
Sepänmäeltä pääsee Toritun Kunto-, Luonto, ja Kultturipolulle. Museolta löytyy opasvihkosia reitille (ja yksi kappale sattaa löytyä Mylly-Mäkelästäkin).
17 AUTTOINEN
Auttoinen on metsäylängön suurkylä keskiajalta. Alkuperäinen asutus on tiivisti keskellä kylää, peltojen ympäröimänä. Myös Auttoisissa on kesäaikaan taidenäyttelyitä. Auttoinen sijaitsee Hämeenlinnatien varrella noin 9 kilometrin päässä Padasjoen ABC:n risteyksestä. Hiekkatien kautta Auttoisista on Mylly-Mäkelään matkaa 11 kilometriä. Ars Auttoinen on avoinna kesäkuun loppupuolelta elokuun ensimmäiselle viikolle osoitteessa Keinuhongantie 17, 17610 Auttoinen.
Keinuhongan puodit
Kylää halkovan päätien laidalla on Keinuhongan tila.
Suvimarja Lifestyle-puoti ja Navettamarket on avoinna kesäaikaan päivittäin sekä myös Joulunalusviikoilla.
Valikoimaan kuuluu sisustustuotteita, vaatteita ja koruja. Yläkerrasta löytyy lähiruokatuotteita, mm. lihaa ja makkaraa. Valikoima vaihtelee sesongin mukaan. Navetoissa on kasvamassa n. 600 sarvipäätä.
Kahvilakin löytyy, kesällä terassilta ja talvella navetasta.
Keinuhongassa järjestetään Sonnirokki elokuussa ja sadonkorjuumarkkinat syyskuussa. www.keinuhonka.fi
18 TAURUKSEN RETKEILYALUE
Retkeilystä innostuneille löytyy Padasjoelta kuusi kilometriä etelään Taruksen retkeilyalue, jossa on polkureittejä sekä telttailupaikkoja, vuokrakämppiä ja -laavuja. Tarukselta on yhteys satakilometriselle Ilvesvaelluksen polkuverkostolle sekä Evon retkeilyalueelle.
19 PADASJOEN HARRASTAJATEATTERI RY
Kesäteatteri on toiminut Padasjoella vuodesta 2001. Kesäteatteri toimii Nyystölässä osoitteessa Kavarmäentie 156, noin kolmen kilometrin päässä keskustasta. Katsomo on suojassa tuulelta ja sateelta. Tietoa esityksistä ja aikatauluista löytyy kotisivuilta: http://www.padasjoenharrastajateatteri.com
KESÄLLÄ 2017 ottaa kantaa vanhusten elämiseen ROLLAATTORIKAPINA